stravovanie

Keďže baktérie obsiahnuté v slinách a zvyškoch zubného povlaku využívajú cukry na tvorbu kyselín poškodzujúcich tkanivá dutiny ústnej, je vhodné upraviť skladbu a režim stravovania. Obmedzenie množstva príjmu cukrov, hlavne v lepkavej forme, spolu so skrátením času ich zotrvania v ústach vysoko pravdepodobne výrazne zníži riziko zubného kazu. Príkladom nebezpečnej maškrty je detské lízatko, ktoré na dlhý čas rozhádže pH prostredie v ústach.

Pri liečbe fixným strojčekom na zuby sú samozrejme tieto pravidlá rovnako dôležité. Pacient si okrem toho potrebuje upraviť jedálniček tak, aby pri hryzení nepostŕhal zámky. Jesť môže takmer všetko mimo nižšie uvádzaného zoznamu, ale jedlo musí nadrobno nakrájať, nie odhrýzať veľké sústa.

Zakázané jedlá

Tvrdé jedlá:
tvrdé cukríky, kôrka z chleba, kraj z pizze, hrianky, orechy, chipsy, kukuričné lupienky, popcorn, varená kukurica, sušené ovocie, jablká vcelku, surová mrkva, surový zeler, a pod.

Lepkavé jedlá:
karamel, žuvačka, žuvavé cukríky, pelendreky, turecký med, a pod.

Sladké jedlá:
želé, sirup, med, sladené obilniny, dezerty, sladené nealko nápoje, a pod.

Oznamy & Aktuality